Çocuk ve Giyim, Kuşam

Harper's Bazaar Ropörtajı: Stil İkonu Çocuk Olur mu?
Çocuklar mı yetişkinler gibi giyinmek istiyor, ebeveynler mi çocukları kendileri gibi giydirmeye çalışıyor?
Aslında her ikisi de dogru. Çocuklar, kendi benliklerini fark etmeye başladıkları 2 yaşından başlayip yetişkin benliklerini bulduklari ergenlik döneminin sonuna kadar genelde büyüklere özenirler. Bu özenme giyim konusunda da geçirlidir. Yetişkinler ise biraz daha farklı bir mekanizmayla kendi giyim tarzlarini çocuklara empoze ediyor olabilirler. Çoğumuz çocuğumuzu kendi benliğimizin uzantısı olarak görürüz ve farkında bile olmadan kendi giyim tercihimizin, zevkimizin çocuğumuz için de geçerli olduğuna inanabilir ve bu şekilde davranabiliriz.
Çocuklara siyah, kahve, lacivert giydirilmeli mi? 
“Çocuklara yakışan renkler bellidir” ya da  “Çocuk gelişimini, psikolojisini olumlu etkileyen renkler şunlardır” diye bir iddiada bulunmak mümkün değil. Her çocuk hem iç dünyasına hem dış görüntüsüne bağlı olarak farklı renkleri istiyor, seviyor ve kendine yakıştırıyor olabilir. Burada önemli olan çocukları tek tip bir renk tercihiyle kısıtlamaya çalışmamak ve sağlıklı bir kimlik geliştirebilmeleri için giyim konusunda kendi kararlarını vermelerine yardımcı olmaktır. 
Giysiler çocuğu nasıl etkiler? Çocukların giysi tercihleri olur mu/olmalı mı?
Çocuklar, dış görünüşteki ve materyal dünyadaki ayrıntıları yetişkinlere göre çok daha fazla fark ederler. Bu gelişimsel eğilimin uzantısı olarak giyim konusunda da tercihleri olabilir. Hatta bazı çocuklar bu konuda takıntı derecesinde hassas olabilirler. Sevgi-disiplin dengesi içinde çocukların giyim tercihlerine izin verilmelidir. Yani çocuk üzerinde baskı kurmadan, sadece doğru bildiğimiz giyim tarzlarını öğretmeye çalışarak tercihlerini yönlendirebiliriz. 
Çocuklar modayı ne derece takip etmeli? 
Sosyal gelişim çocuk gelişiminin en önemli parçasıdır. Modayi takip etmek de sosyal bir olaydir. Başkalarının ne giydiği, o dönemde en çok hangi renklerin, dokuların, tarzlarin tercih edildiği gibi şeylerin farkinda olması, çocuğunuzun kendi benliğini başkalarıyla ilişkili olarak değerlendirebildiğini gösterir. Çocuğunuzun modayi takip etmesi engellemeniz gereken bir davranış değildir.
Stil ikonu çocuk olur mu? 
“Stil ikonu” deyince dış görüntü olarak çekici, güzel, farklı olanı kastederiz.  Bir çocuk da elbette ki görüntüsü, giyimi, tarzıyla bu sıfatları üzerinde taşıyor olabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var: Stil ikonu olmak ya da olmaya çalışmak bir yetişkin için bilinçli bir tercih ve çoğu zaman da bir kazanımdır. Çocukların ise gelişim süreci boyunca sağlıklı bir yetişkin olabilmek için dış görüntünün ötesinde kendi gerçek kimliklerini bulmaları gerekir.  O bakımdan bir çocuğun “stil ikonu” olması ya da büyükler tarafından yapılmaya çalışması çocuk için zihinsel ve psikolojik gelişimi engelleyici bir etki yaratabilir. 
    Blogger Yorumlar

0 yorum :

Yorum Gönder