PC Pazarı Düşündüğümüzden Daha Hızlı Küçülüyor


Özellikle akıllı telefonlar ve tabletlerin büyük gelişiminin ve pazar payını arttırmasını PC pazarına büyük bir darbe vurduğu uzun süredir konuşuluyor. Ancak bu küçülmenin yavaş olarak gerçekleşmesi ve Windows 8 hezimetinin ardından Windows 8.1'e umut bağlanması nedeniyle üreticiler ile dağıtıcılar henüz yeteri kadar endişelenmiyorlar. Fakat Gartner and IDC adlı araştırma şirketlerinin yaptıkları son araştırmalar, PC satış piyasasında durumun çok daha vahim olduğunu ortaya koyuyor.
Yılın ikinci çeyreğinde PC satışlarında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11'lik bir düşüş gerçekleştiğini belirten her iki şirket de, Windows 8'in piyasayı daraltıcı etkisinin sürmeye devam ettiğini, ancak yeni Haswell işlemcili laptopların özellikle çok uzun batarya ömürleri nedeniyle satışlara bir destek getirebileceğini aktarıyor. Her iki şirketin yayınladığı raporlardan daha da kötü satışlar ile yüzyüze olmamız da elbette mümkün.
Digitimes Research'ün gerçekleştirdiği araştırmalar ise tedarik zincirleri ve üretici kaynaklarından alınan bilgilere dayanıyor ve küresel PC satışlarının geçtiğimiz seneye oranla 2. çeyrekte tam yüzde 14.5 azaldığını rapor ediyor. İlk çeyrekte yüzde 13.7'lik bir azalma olduğu dikkate alınırsa giderek daha da daralan bir PC pazarı ile karşı karşıya olduğumuz ortaya çıkıyor. Laptop satışlarının ise masaüstü satışlarını büyük oranda geride bıraktığı bilinenler arasında.
Bu dönemde büyüme gösteren PC üreticilerinin sadece Lenovo ve Dell olduğu belirtilirken, Samsung, Apple ve Toshiba ile diğer üreticilerin satışlarında sürekli olarak düşüş olduğu belirtiliyor.
    Blogger Yorumlar

0 yorum :

Yorum Gönder